Saturday, May 15, 2010

Nedaudz par Šanhaju, kur visa kā daudz

Iet mums te karsti visādā ziņā. Strauji tuvojas Latvijas paviljona atklāšanas diena un tikpat strauji norit visi darbi. Bet Paviljons izskatās tiešām lieliski un visa komanda nepacietībā gaida sagatavošanas darbu beigas un pirmos lidojumus. Tomēr ar to nekas nebeigsies! Gan AERODIUM lidošanas instruktoru, gan paviljona brīvprātīgo komanda gatavojas darbus tikai uzsākt un turpināt līdz oktobra beigām!

Sadzīviski vairāk vai mazāk esmu apguvis pilsētu, sabiedriskā transporta sistēmu, ēdienkarti un kaut kādus sastrādāšanās ar ķīniešiem principus.



Ķīnā ir lielākais iedzīvotāju skaits pasaulē. Vismaz Šanhajā par to noteikti var pārliecināties ik brīdi un visur. Vai tas būtu metro, iela, ēstuve, mājas lifts, tualete. Ķīnieši te ir visur! Un viņi drūzmējas ne pa jokam - kā skudru pūznī :) Pilsētā, it īpaši EXPO teritorijā var novērot neizmērojamu iesaistīto cilvēku resursu, kuri dežūrē, sargā, informē un norāda.

Shanghai traffic
Negatīvais - intensīva un gājējiem bīstama satiksme (gājējiem nav priekšroka un sarkanā gaisma bieži netiek ievērota no autobraucēju puses), piesārņots pilsētas gaiss, bieži novērojam smogs, bīstama cilvēku drūzmēšanās uz metro elevatoriem.

Iepakots mandarīns
Šanhajā ir daudz dažādu preču un plastikāta iepakojuma. Katrs mandarīns, piemēram, tiek tirgots savā plastikāta apvalkā. Tā tas ilgāt paliekot ‘svaigs’.

Drošības ziņā Šanhaja ir ļoti mierīga pilsēta. Cilvēki ir draudzīgi un nekādu pieminēšanas vērtu starpgadījumu pagaidām nav. Visādi citādi Šanhaja nekad neguļ. Piemēram, tagad, 1:35 naktī, ielas ir pilnas ar automašīnām, ik uz soļa var satikt kādu cilvēku.

Nokļūšana no punkta A uz punktu B ne vienmēr notiek pa īsāko un taisnāko ceļu (manā izpratnē). Bieži piedāvātais maršruts mēdz būt līku-loču. Kad, piemēram, vakar kārtējo reizi izkāpu ieteiktajā metro stacijā un secināju, ka nebūt neesmu tuvu galamērķim, glābos ar taksometru. Taksometri Šanhajā ir ļoti pieprasīti un salīdzinoši lēti. Sākuma iekāpšanas maksa, kurā ir iekļauts 3km garš brauciens, ir 12 Juaņas (aptuveni 0,96 Ls). Katrs sekojošais kilometrs par aptuveni 1 Juaņu.

3 comments:

Unknown said...

Interesanti un saistoši uzrakstīts! īpašs pārsteigums par mandarīniem plastikāta maisiņos.

kaspars said...

Pagājušo gad izdevās pabūt Šanhajā, galvenais ko nevajadzētu darīt tur ir palaist balodīti metro vagonā, man tas netīšām sanāca, tik daudz nosodošu skatienu nebiju redzējis!

Janis said...

Kaspar, ko nozīmē "palaist balodīti"? Neesmu tādu teicienu dzirdējis!